Skip to main content

Houtworm herkennen

Het allerbelangrijkste bij de bestrijding van houtworm is het herkennen van het de houtworm en of hij nog actief is. Actieve houtworm herken je aan zaagsel rondom de ‘uitvlieggaatjes’. Wanneer de larve van de kever zich ontwikkelt tot kever, knaagt deze zijn weg naar buiten. De kleine gaatjes die daarbij ontstaan zijn de ‘uitvliegopeningen’. Wat u kan doen om te ontdekken of de houtworm nog actief is, is onder het betreffende hout een stuk wit papier of een wit laken leggen. Na een paar weken zou u op het papier of het laken zaagsel moeten aantreffen. Is dit op de locatie niet mogelijk? Dan zou u de bestaande gaatjes kunnen opvullen om te zien of er nieuwe bijkomen.

Aan de grootte van de gaatjes en het type zaagsel zou u kunnen achterhalen om welke houtworm het precies gaat:

Gewone houtworm
Gaatjes tussen de één en twee millimeter & korrelig zaagsel

Spinthoutkever
Gaatjes tussen de één en twee millimeter & fijn tot stoffig zaagsel

Grote houtworm
Gaatjes tussen de twee en vier millimeter & grof zaagsel

Hoe een houtworm er precies uitziet is niet lastig te omschrijven, alleen ziet die er van een gewone houtworm er praktisch hetzelfde uit als de spinthoutkever. Dus met de omschrijving ‘wit geel geribbeld en maximaal zes millimeter lang’ komt u zelf niet veel verder.

Houtworm verwijderen

Er zijn op internet allerlei tips te lezen over houtworm bestrijding. Het gaat van biologische hulpmiddelen in de vorm van eikels (wij raden dit niet aan) tot het inzetten van chemische bestrijdingsmiddelen. Daarbij is het erg belangrijk te weten dat de bestrijdingsmiddelen die doorgaans te koop zijn niet tot de kern van het hout dringen. Hiermee bestrijdt u de houtworm niet. Wellicht dat u denkt: ‘Ach het is maar één balk, dus dat doe ik zelf wel’. De kans dat er meer houtworm in huis zit, is aanwezig. Het herkennen en bestrijden van houtworm is een specialistische zaak. Voor advies staan wij bij A-spect voor u klaar.

Kosten houtwormbestrijding

De kosten voor het bestrijden van houtworm is afhankelijk van de totale oppervlakte en de staat van de aantasting aan het hout. De daarbij passende methode van bestrijding bestaat meestal uit het inspuiten van het hout met speciale vloeistof. Wilt u een directe indicatie van de kosten? Vul dan onze offerte module in en ontvang direct en geheel vrijblijvend een prijsindicatie voor het bestrijden van houtworm.

✔ 24/7 bereikbaar
✔ 12+ jaar ervaring
✔ Uitgebreid advies op maat