Skip to main content

Huisboktor bestrijden

Een huisboktor kan tot wel 2,5 cm lang worden. De kleur is bruin tot zwart met 2 grijze vlekken op de rug. De larve van de huisboktor kan een lengte hebben tot wel 3 cm. De kleur is geel/wit. De vrouwtjes huisboktor heeft een legboor die onder de dekschilden uitsteekt.

Als de larven uit de eitjes komen boren ze zich direct in het hout en maken boorgangen die met boormeel gevuld zijn en een ovale doorsnee hebben. De toekomstige uitgang naar buiten is al voor de verpopping uitgeknaagd. De uitvliegopening is ovaal en heeft een lengte van 6 tot 9 mm met een gerafelde rand.

De schade wordt gemaakt door de larve en niet door de boktor zelf. Huisboktorren kunnen in enkele jaren dragende balken van dakconstructies opeten/vernielen. Bij zomers weer kan het voorkomen dat men de larve hoort knagen. Bij een aantasting door de huisboktor is een bestrijding echt noodzakelijk. Om te voorkomen dat men een aantasting krijgt van de huisboktor kan men loofhout of verduurzaamd naaldhout toepassen. Bij gebruik van naaldhout moet dit goed geschilderd worden, zodat er geen eitjes in afgezet kunnen worden.