Skip to main content

Motten bestrijden

De bestrijding van de kleermot en de pelsmot, vindt plaats door het schoonhouden en regelmatig luchten van de kleding. Ook is van belang dat de kleding niet te dicht op elkaar hangt. Wanneer u kleding opslaat, gebruik dan goedsluitende zakken, kisten of kasten. Indien de motten zich in een kast bevinden dienen ook de naden en kieren behandeld te worden. Hiervoor dient een bestrijdingsmiddel gebruikt te worden. Wanneer er met bestrijdingsmiddelen gewerkt gaat worden is het aan te bevelen A-spect plaagdierbeheersing te benaderen. Onze specialisten zijn allen in het bezit van een bewijs van vakbekwaamheid en gespecialiseerd in de bestrijding van alle soorten motten. Aarzel niet om contact op te nemen met A-spect plaagdierbeheersing. Bel direct 0525-842364 of vul het contactformulier in.

Materiaal- of textielaantastende motten

De meest voorkomende materiaal aantastende motten zijn de kleermot en de pelsmot.De vlinders richten geen schade aan, maar de boosdoener is de larve die vooral verschillende soorten textiel aanvreet. De larve van de kleermot vreet in de eerste plaats dierlijk materiaal aan maar soms ook plantaardig materiaal. Vooral veren, haren en bont hebben hun voorkeur. Synthetische stoffen worden alleen aangevreten als ze verweven zijn met natuurlijke dierenvezels of als ze vuil geworden zijn.
Plaagdieren in textiel kunnen van verschillende plekken komen. Nesten van dieren en vogels bevatten altijd een ruime keuze aan potentiële textielplaagdieren. Dode muizen en andere kadavers, dode insecten en ander organisch materiaal zijn voortreffelijke plaatsen voor deze beestjes.

Tips om materiaal aantastende motten te voorkomen

  • Leg alleen schone kleding in de kast, bij voorkeur in een dichte verpakking.
  • Controleer uw textiel regelmatig.
  • Aangevreten textiel kan met warmte behandeld worden door te wassen op 60°C, te strijken of te drogen in de droger.
  • Stofzuig de getroffen ruimtes. Let vooral op kieren en spleten.
  • Vries de stofzuigerzak in voordat u deze weggooit.

Voorraad aantastende motten

Er zijn verschillende varianten voorraadaantastende motten. De meest algemene soorten zijn de meelmot, de cacaomot, de vruchtmot en de tropische cacaomot. Ze lijken qua uiterlijk allemaal erg op elkaar, maar hebben hun eigen voedselvoorkeur. De volwassen vlinders richten geen schade aan, maar juist de larven. Zij veroorzaken de meeste problemen, doordat ze draden spinnen terwijl ze rondkruipen in de producten die ze aanvreten.

De larven die er klaar voor zijn om te gaan verpoppen kruipen vaak weg uit de buurt van het product dat ze hebben aangevreten. Pas uitgekomen vlinders kunnen daarom een paar weken nadat de aangevreten producten zijn weggegooid tevoorschijn komen.

Tips om voorraad aantastende motten te voorkomen

  • Houd temperaturen in opslagruimten lager dan 13°C.
  • Stofzuig de getroffen plekken. Doe dit extra zorgvuldig rond plinten, kieren en spleten. Vries de stofzuigerzak in voordat u hem weggooit.
  • Bewaar voedingsmiddelen in goed afsluitbare bussen.
  • Controleer de producten goed voor u ze terugzet. Aangevreten producten kunnen beter weggegooid worden.

Bel 0525-842364 of vul het contactformulier in voor een afspraak of meer informatie over dit probleem.