Skip to main content

De spitsmuis

Het uiterlijk en de ontwikkeling van de spitsmuis

De rug is meestal rossig grijs tot grijsbruin, soms donker, de buik is lichter. De schedel is smal en spits (bijna kegelvormig) toelopend, zonder jukbeenderen, en de snuit steekt ver uit voor de sikkelvormige snijtanden. De lichaamslengte ligt tussen de 5 en 9 centimeter voor volwassen exemplaren. De staart is behaard en de lengte ligt tussen de 3 en 5 centimeter. De vacht is sterk glanzend en bij mannetjes is de muskusklier aan de zijkant vaak zichtbaar. Gemiddeld hebben spitsmuizen 2 tot 4 worpen per jaar met een nestgrootte van tussen de 4 en 6 jongen. De maximale levensduur in het wild is 1 tot 2 jaar.

Leefwijze

Spitsmuizen zijn vlugge dieren, die zich springend en lopend verplaatsen. Ze kunnen ook goed zwemmen. Het zijn nachtdieren, maar soms zijn ze overdag ook actief. Ze brengen een zacht piepend, fluitend of tjilpend geluid voort. Ze vinden hun weg uitsluitend met behulp van hun goed ontwikkelde reuk- en tastorganen. Als voedsel consumeren ze vooral insecten, wormen, kleine gewervelde dieren zoals muizen, kleine slakjes en soms spinnen.

Schade en overlast door de spitsmuis

Soms ontstaat door spitsmuizen enige hinder door stank, vervuiling door urine en uitwerpselen en lawaai boven plafonds e.d.

Huismuis
Spitsmuis
Bosmuis
Veldmuis

Bel 0525-842364 of vul het contactformulier in voor een afspraak of meer informatie over dit probleem.